27 Kasım 2007 Salı

Başarı Kartalın Kanatlarında Değil


BAŞARI KARTALIN KANATLARINDA DEĞİL


Kendimi bildim bileli, yazılır, konuşulur, anlatılır….Hatta kişisel gelişim adı altında kitaplar kapış kapış satılır…Herkes başarıyı yakalayabilmek için vaktini, parasını, enerjisini hiç gocunmadan harcar. Başkalarının ‘başarı’ ya giden yollarını ya da başkalarından nasıl başarılı olacağımıza ilişkin olmazsa olmazları öğrenmek için bunca çabaya gerek var mı?

‘Başarı’ kendi başına ayrı bir düşünme konusuyken, herkesin başarı olarak düşündükleri farklı olabilirken ‘başarıyı’ yakalayabilmek için verilen telaşı hiç anlayamam, anlayamadım. Kendimizi tanımadan, kendimizi ‘kendimiz’ olarak var edemeden, ‘başarılı’ olabileceğimiz yolların sadece kendimize ait olabileceğini bilmeden….

Başarılı olmak ile başarılı bulunmak arasındaki küçük gibi görünen fark, dağ ile tepe arasında çıplak gözle bile görünen büyüklük farkı gibidir.

Başarının kendimizce uygun olan tanımını, şeklini, algısını yine ‘kendimiz’ olarak anlamakla işe başlamak başarının yarısıdır doğru düşünüldüğünde. Bir başkasının başarı olarak gördüklerini, kendi dünyamıza almak zorunda olmadığımızdan... Her insanın yaşamdan bekledikleri farklı olduğundan…

Kendimizin bildiği, istediği, aradığı her şey, yine kendimizce yol alabilir mantığıyla, bilmesek bile yol/ yollar açılır öncelikle kendi beynimizde sonra tüm evrende.

Sokrates yüzyıllar önce ne güzel söylemiş: KENDİNİ TANI

Bir insanın kendisini tanıması, başkasının vereceği ‘mucizevi’ başarı formüllerinden daha çok başarıyı getirmez mi? En azından kendimizi tanıma başarısını…Hangi şartlarda kendimizce üretebileceğimizi, kendimizi en az yorarak yine kendimizce sona ulaşabileceğimizi, nasıl mutlu olacağımızı….

Başarı insanın mutlu olması için aranıyorsa, ne ile mutlu olabileceğimizi, mutlu olabilmek için neleri yapmamız gerektiğini, mutluluk ve başarı arasındaki ince çizginin daha sıkı kurgulanması bu kadar zor olmamalı. Üstelik tüm bunları kendimiz ile yaparken…Yalnız, bir başımıza sadece kendimizle birlikte.

Bu yazılanlardan sonra yine de biraz daha ‘konuyla ilgili araştırma’ yapmak isteyenlere söyleyebilecek sözüm yok. Kendini tanımaktan uzak duranlara ise zaten söze gerek yok. Kendisi ile mutlu olanlara ise küçücük ama anlamlı bir merhaba.

Herkese başarılar diliyorum. Yolda olanlara da kolaylıklar …

Reyhan Gazel

     ANLAMAYANLARA NOTLAR   Biliyorum. Kimsenin kimseyi duymayı beceremediğini biliyorum. Niye, bilmiyorum. Bilmek bile istemediğimden...