9 Aralık 2007 Pazar

Yaralı Timsahın Gözleri


YARALI TİMSAHIN GÖZLERİ


Bir timsah yaralandığında ağlar mı? Timsahın göz yaşları sadece yaralandığında mı akar? Timsahın gözleri yaralıyken nasıl bakar? Timsahın gözlerine hiç bakabildiniz mi?

Yaralı timsah kimseye cazip bir konu gelmezken, yaşamın içinde yer alan timsahı düşünmeyen, onun yaratılış nedenini göremeyenlere küçük bir sitem.

Evrenin ağır abisi konumunda olan timsahın ağlamasını bile, insanların bilerek kötülük yaptıklarında kullanmak ne kadar adil? Timsahın bizim yaşamımızda yer alan kötülükleri yapmak için eylemde bulunmadığını görmeyenlere de bir sitem. Timsahın, kendini var etmek için, bizim yaşamımızda kötü, onun yaşamında var olma nedeni olarak yaptığı eylemlerin sonucunda, gözlerinden yaşların süzülmesini anlayamayanlara sitem.

Yaşamı doğru anlayamayanlara ise daha bir sitem. Haksızlık değil inanın. Yaratılanları doğru yere koyamayanlara sitem etmemek için direnenlere de bir sitem. Daha ne diyim?

Timsahın gözyaşlarını kötü eylemde bilerek bulunanlara itham etmekte, yaratılanlar evrenin içinde var olma nedenleriyle göremeyenlere küçük bir hatırlatma bu yazılanlar. Her var olanın bir başka var olan ile etkileşim, sistem içinde olduğunu görememek, düşünerek var olma durumunda olan insanları evrendeki yerlerinden etmez mi?

Yaralanmış timsah ağlar mı? Timsah ne zaman ağlar? Ya insanlar yaralandığında ağlar mı? İnsan ne zaman ağlar? Yara nerede olursa daha çok ağlatır?

İnsan olarak bizi var eden nedenler ortadan kalktığında, yaralanmayı yüreklerde bulduğunda, nereden geldiğini iyi bildiğinde, insanın göz yaşlarını yüreklerde buluruz. Gözlerdeki anlamını yitirdiğinden, yaşların görünmeyene akışı derinlerden bakışı etkiler, evreni bileni, evrende insanı doğru yere koyanı…

Timsah, kuş, kartal, papatya, dağ, orman, insan, gül…Hepsinin kendi içinde sistemli, kendi dışında evrenin sistemine ait kıymetini bilmeyenlere, var olma nedenlerini, evreni, yaşamı doğru algılayamayanlara, timsahın gözlerinden süzülen yaşların var olma nedeni ile kötülük yapan insanın sonrasındaki üzüntüsünü bir tutanlara kızgınım. Yaşamı doğru okuyamadıkları, düşünemedikleri için daha da kızabilirim.

Evreni kendi yargıları ile değerlendiren, evreni bütünü içinde göremeyenlere…Görenler için sözüm yok elbet …

Reyhan Gazel

     ANLAMAYANLARA NOTLAR   Biliyorum. Kimsenin kimseyi duymayı beceremediğini biliyorum. Niye, bilmiyorum. Bilmek bile istemediğimden...