14 Aralık 2007 Cuma

Dolmuşa Binmem Dolduruşa Gelmem


DOLMUŞA BİNMEM DOLDURUŞA GELMEM


Küme şeklinde bir arada bulunan insanların büyük bir derdi var. Kendilerinin “iyi” olduğuna ikna etmeleri gereken yeni patron. Ne büyük bir dert gerçekten… Alkışlar böylesine bir durumu dert edinenlere. Kendilerini ifade edemeyenlere de kocaman bir alkış. Bu yaşta üstelik!

Küme bir değil birkaç tane. Sıra sıra kümelenmiş, kafa kafaya vermiş insan toplulukları. Düşünüyorlar, Sokrates kadar olmasa da fena değiller. Üretiyorlar, konuşuyorlar… Ürettikleri laf olsa da. Üretim, üretimdir. Ya hiç üretmeselerdi?

Kümeler birbirlerini kollamayı da ihmal etmiyorlar. Birbirlerinin atacakları adımları önceden görüp, karşı hareketi yapabilmek için atak halindeler. Bir küme erken davranıyor. Hemen içlerinden birisini yolluyorlar yeni patrona:
” Biz bu güne kadar bu firmaya çok şey kazandırdık. Ama eski patron bilmedi kıymetimizi”
“ Neden”
“ Çünkü biz kendimizi gösteremedik”
“ Nasıl”
“ Biz başkaları gibi kurnaz değiliz”

Gammazlık başladı. Varan1.Kurnaz demek diğerleri…Ya siz… Biz iyiyiz…

Diğer küme boş durur mu? Baktılar yeni patronun yanında diğer kümenin laf cambazı var. Hemen, vakit kaybetmeden:
“ Sizin gibi kıymetli bir patronun namını hep duyduk. Çok iyi oldu, sizin satın almanız. Biz sizin için varız, yaşa varol patron!.”
“ Kıymet sorununuz var mı?
“ Olmaz mı?”

Diğer kümeler de birer birer temsilcileriyle yeni patrona laf yarışında:
” Sizin bize vereceklerinizle daha iyi çalışırız. Zaten eski patronlar, onlar var ya onlar… Onların adamları kendini saklıyor şimdi. Sizi içten çökertecekler”……… Artık laf, laf, laf….

Patron akıllı.Üretimin lafla değil, ürünle olduğunu iyi biliyor, geçmişinden, kendisinden, yaşamı bildiğinden….Dinliyor, dinliyor, dinliyor… Konuşuyor:

“ Konuşanların tümü bizim için en zararlı elemanlardır. Bu böyle biline. Üretenler en yararlı. Çalışalım, üretelim, konuşmayalım yapalım, yapabilenlere saygı duyalım. “

İş yerlerinde ürün üretiminden çok, laf üretenler oldukça, lafla peynir gemisinin yürümeyeceği mecazı aşıkardır. Bildiğimden, duyduğumdan, gördüğümden bu kadar rahatım…

Lafsız iş dileklerimle…

Reyhan Gazel

     ANLAMAYANLARA NOTLAR   Biliyorum. Kimsenin kimseyi duymayı beceremediğini biliyorum. Niye, bilmiyorum. Bilmek bile istemediğimden...