9 Aralık 2007 Pazar

Mahkum


MAHKUM


Derinlerden gelen dalganın sesiyle irkildi. Etrafına bile bakamadan, bir çırpıda dalganın gidişiyle eski ana dönüşü yaşarken acı duymaması kolay değil. Arada bir ziyaretine gelen dalganın ardından, o anın güzelliğini bile yaşayamadan ansızın gidiş onu çok derinlere tekrar yolladı.

“ Gurur çaresizliktendir” sözünün bile gururun tanımını tam olarak veremediğini bilerek, gurur yapmasının bir anlamı olmadığını iyi biliyordu. Kime, neye gurur yapabilirdi ki!

Zamanın akışı içinde, yeni bir derinlerden gelebilme ihtimali olan dalgayı beklemeye başlaması, en azından oyalıyordu zamana karşı. Zamana karşı durmanın zorluğunu bilerek, oyalanma durumu çileden çıkarıyordu, çaresizce çileyi bile kendine lütuf saymaktan öte çaresi de yoktu aslında.

Yeni bir dalganın gelebilme ihtimaline karşı, her daim hazırlıklı olmak gerektiğini iyi biliyordu. O anın hazzını yaşayabilmek, o anda mutlu olabilmek yapabileceği tek mutluluk oyunuydu. Her insanın mutluluğu anda yakalayabildiğini bildiği için rahattı.

Mahkum olduğunda yüreğini kimsenin mahkum edemeyeceğini söylemişti. Kimse şaşkın değildi bu mutluluk oyunu karşısında. Dalganın gelebilme ihtimalini mutluluk kabul edip, dalga çekildiğinde yine mutlulukla yeni dalgayı bekleyerek mutlu kalmak kolaydı onun için.

Bir an durakladı. Sanki derinlerden gelen bir dalga sesine benzer bir ses duydu. Dalga öyleydi ki onun için, gelmeden kesinlikle haber vermezdi. Güzelliği de buradaydı, ansızın gelebilme ihtimali…Bekleyişle mutluluk oyunuydu şimdiki…Mutluluğu beklemek, derinlerden kendisi için geldiğine inandığı dalgayı beklemek, en azından bir beklediği olduğu için mutluluk duymak…

Yürekleri mahkum edememek kötüdür, mahkum edenler için. Yürekleri sınırlayamamak, dalgalardan, bekleyişten ayrı tutabilmek….Mutluluk oyununu yaşatmak istememek…. Oysa ki mutluluk bedende değil, yürekte bunu bilmek gerek. Bilenler mahkum olmaz bunu da görebilmek gerek.

Her şartta yürekleri mahkum edebilmek zordur, yüreğini kendi ellerinde tutanlar için. Yüreği dışarıdakiler zaten mahkumdur, bedenleri özgür olsa da…

Yürekleriyle yaşayan tüm yüreği kendinde olanlara küçük bir hediye…

Reyhan Gazel

     ANLAMAYANLARA NOTLAR   Biliyorum. Kimsenin kimseyi duymayı beceremediğini biliyorum. Niye, bilmiyorum. Bilmek bile istemediğimden...