27 Haziran 2008 Cuma

Bir Lider Aranıyor!







Bir millet, kendisine rehberlik eden, kılavuzluk yapan insana inanmakla ya büyük mutluluklara kucak açar ya da büyük acılara…

Tarih, bir çağı bitirip yenisini açan ya da başına kurşun sıkarak ‘milletini’ terk eden lider hikayeleri ile doludur.

Hastanede, postanede, çarşıda, iş yerinde... İnsanların bir arada olduğu her yerde, herhangi bir hareket karşısında, hareketi yönlendirici, bir araya getirici, hedefi 12 den vurucu bir kişidir; lider.

Bir liderin ortaya çıkışı epeyce zaman alır. Bu zaman sabrı da beraberinden getirir. Toplum içinde fark edilebilme, fark edildikten sonra toplulukları yönlendirebilme, toplulukları yönlendirirken, toplumsal hassasiyetleri göz önünde tutarak eylemde bulunabilme yani, toplumun gerçek nabzını elinde tutabilme sıradan bir liderin özellikleridir.

Tüm bu özellikler zamansız ve plansız gerçekleştirilirse erken bir yenilginin de kapıları açar. Bu nedenledir ki, sıradan olmayan lider, liderlik etme arzusu içinde olduğu topluluğa zamanını doğru ayarladığı eylemleri yaptırırsa, yaparsa bir daha sırtı yere gelmez. En azından arkasındakiler sırtını yere getirtmez.

Lider, yönettiği topluluğun amaçsız gezinmesine asla izin vermez. Çünkü böyle bir toplulukta içe dönük mücadelenin başlayacağını çok iyi bilir. İçe dönük mücadelenin sonunun hayırlı olmayacağını da. Bu nedenle lider, yönettiği topluluğa hedef ile birlikte moral de verir.

Avrupa Hun Devleti Hükümdarı Attila bir liderde bulunması gerekenleri; bağlılık, cesaret, arzu, duygusal güç, fiziksel güç, sezgi, kararlılık, tahmin, zamanlama, rekabetçilik, özgüven, sorumluluk, inanırlılık, ısrarcılık, güvenilirlik olarak sıralamıştır. Farabi ise, sağlıklı, uyanık ve zeki, iyi hatip, ikna edici, eğitime düşkün, cesur, cömert, ileri görüşlü, adaletli… olarak sıralamıştır.

Bir çok kişi tarih boyunca lider ve özellikleri sıralamışken, günümüzde durum biraz farklıdır. Liderin tanımı, liderin algılanışı, liderin durumu… En çok sesini çıkaranın lider algılandığı bir dönemden geçerken, çevresindeki üç kişiyle kendisini lider düşünenden ne kendisine ne ülkeye… Gelmez gelmesine de bunu bilenlerin de sözü geçmez.

Arkasına bir şekilde birilerini alanın lider olduğu bir ortamda bizlere de Osman Gazi’nin oğluna vasiyeti kalır:

“ Nerede bir ilim ehlini duyarsan, ona rağbet ve istikbal göster. Yumuşak davran, alemi adaletinle şenlendir. Memleket işlerini noksansız gör.”

     ANLAMAYANLARA NOTLAR   Biliyorum. Kimsenin kimseyi duymayı beceremediğini biliyorum. Niye, bilmiyorum. Bilmek bile istemediğimden...