4 Ekim 2008 Cumartesi

OBAMA GELİYOR







Amerikan tarihinde önemli bir gün; 29 Eylül 2008. Bu tarih sadece, Wall Street’in bir trilyon dolarlık zararla kapandığı ekonomik kriz durumunu değil, başkanlık seçimlerinin sonuçlarını da doğrudan etkileyebilecek bir dönüşümün tarihi.


Bu tarih 2 ay ertelenebilir miydi? Evet ertelenebilirdi. Ama ertelenmedi. Bu durumun nedeni bir tarafa, sonuçlarını düşünmek gerek.


ABD Başkanlık yarışında, Cumhuriyetçi aday John McCain ile Demokrat aday Barack Obama’nın 29 Eylül 2008 tarihine kadar neredeyse başa baş giden rekabeti, piyasaların denetimine sıcak bakan B. Obama’ya avantaj getirdi.


700 milyar dolarlık batan şirketlere ekonomik yardım tasarısı, Cumhuriyetçilerin ve Demokratların bir kısmı tarafından serbest piyasa ekonomisinden geri dönüş ve devlet sosyalizmine yeni bir açılım olarak kongre zabıtlarına geçti.


ABD orta sınıf halkına ek yükler de getiren bu tasarı daha sonra yapılan düzenleme ile, orta sınıfa destek ve küçük ve orta ölçekli işletmecilere nefes aldırtan ek maddelerle 850 milyar dolara çıkartıldı.


Yapılan değişikliklerle ikinci oylamada kabul edilen bu tasarı, Cumhuriyetçilerin ekonomi politikalarının iflası ve orta sınıf halkın Cumhuriyetçilerin döneminde fakirleştiğinin de belgesi oldu.


Başkanlık yarışına girdiğinden beri Cumhuriyetçilerin uyguladıkları ekonomi politikalarını eleştiren Obama ve Partisi, yaşanan ekonomik kriz ve oylanan tasarı ile bulunmaz bir fırsat elde etti.


Bu fırsat, ABD’yi yöneten finansal güçler ve karar vericiler tarafından Obama’ya verilen altın bir fırsat mıydı? Bunu gelecek gösterecektir. Ancak görülen o ki, eğer seçime kadar Cumhuriyetçi tarafı tutan karar vericiler, ABD’nin varlığını dünya çapında tehdit eden bir kanıt ortaya koyamazlarsa seçimin galibi şimdiden belli.


Son söz, dünya çok hızlı değişiyor. 1980’ lerde serbest piyasanın sınırsızlığının gerekliliği, küreselleşmeyle birlikte hızlı para akışının her ülkede hissedilmesi ile küreselleşmenin ön görülmesi gereken sıkıntılarının görülememesi ile yaşanan ekonomik kriz, bugün en büyük sonuçtur. Değişimin yönünü zamanında ön göremeyen, görebildikten sonra zamanında tedbir alamayan ülkeler, değişimin içinde yer alamadıkça bu tür krizleri her an kapılarında bulurlar.


Bu nedenledir ki bugün, serbest piyasaya denetim fikri önemli hale gelmektedir. Çünkü, sınırsızlık bir süre sonra başka aktörleri aktif hale getirmektedir.


Bu analiz, ekonomi kavramlarının bilinmesiyle ve gündem takibiyle yapılan bir durum tespitidir.

     ANLAMAYANLARA NOTLAR   Biliyorum. Kimsenin kimseyi duymayı beceremediğini biliyorum. Niye, bilmiyorum. Bilmek bile istemediğimden...