12 Ağustos 2008 Salı

Manevi Kan Kaybı







Geçmişin köklerine inme, nereden geldiğini, kim ve ne olduğunu sorma, bireyin kimlik sorgulama sürecidir. Bu süreç, kültür çeşitliliğinin fazla olduğu toplumlarda daha sık görülür.

Ülkemiz, etnik köy ve şehir kültürünün yoğun ayrışması ile kimlik arama sürecinin sıkça yaşandığı, fiziksel ve ruhsal terörün sıkça görüldüğü bir ülkedir. Bu durum aynı zamanda, sosyal dinamiklerin ülkemiz üzerindeki yoğun etkisini de göstermektedir. Her bir dinamik, kendi başına bir gücü temsil ederken, o güce ait olmadığını düşünenlerin daha hırsla yeni bir dinamiği canlandırma durumuna da işaret eder.

Canlandırılan yeni dinamiklerin kültür çeşitliliği yaratma çabasını yadsımamakla birlikte, geçmişin köklerine inme sürecini sıkça yaşayan ülkemiz bireylerinin, geçmişlerinde olmayan dinamikleri benimsemesi zordur. Nereden geldiğini, kim ve ne olduğunu arama sürecinde olan bireylerin, yeni olan her şeyde geçmişinden izler aramakta olması bu olumsuzluğu yaratır.

Ancak, yeni toplumsal dinamiklerin etnik kimliğin sınırlarını zorlaması, toplumdaki manevi kan kaybını arttırır. Artan kan kaybı, geçmişten gelen hali hazırdaki kültür kalıplarının dinamizmini olumsuz etkiler. Bu olumsuzluk da, toplumu bir arada tutan önemli bağlayıcı unsurların çözülmesini getirebilir.

Bu süreç tekrar geçmişi hatırlatıp, manevi kan kaybının azalmasını önleyici bir dinamizmin ortaya çıkışıyla tekrar olumlu bir hava estirir. Bu hava her zaman destek görür. Çünkü hiç kimse geçmişinin izlerini kaybetmeye tahammül edemez. Aksi durumda kendisini bulamayacağını bildiğinden, bunu yapamaz.

Ülkemizde artan farklı dinamik oluşturma süreçlerinin başarılı olamamasının ya da fazla destek bulamamasının nedeni budur.

Kültür çeşitliliğini kuşatan belki de tek güç, dindir. % 99 “u Müslüman olan insanların geçmişlerinde bilmedikleri farklı dinamiklere pas vermemesinin nedeni, inandıkları dinin işlenmeye çalışılan dinamikte bulunmamasından kaynaklanır. Bu, sadece ülkemizde değil, her toplumda böyledir.

Reyhan Gazel

     ANLAMAYANLARA NOTLAR   Biliyorum. Kimsenin kimseyi duymayı beceremediğini biliyorum. Niye, bilmiyorum. Bilmek bile istemediğimden...